Over de Kinderombudsman

De Kinderombudsman beschermt de rechten van kinderen en jongeren. Hij controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid. De Kinderombudsman is onafhankelijk. Hij kan klachten ontvangen, mag zaken onderzoeken en advies geven aan de Nederlandse regering.

Wat doet de Kinderombudsman?

De Kinderombudsman let er op dat de overheid de rechten van kinderen naleeft. Ook houdt hij in de gaten of dit gebeurt op bijvoorbeeld scholen,  op de kinderopvang en in ziekenhuizen. Onder de overheid vallen ministeries, steden en dorpen (gemeentes), de politie en de provincies.

Wat wil de Kinderombudsman bereiken?

De Kinderombudsman wil dat iedereen de rechten van kinderen en jongeren in Nederland respecteert en naleeft. De Rechten van het kind staan in het Kinderrechtenverdrag. 

Wie is de Kinderombudsman? 

Margrite Kalverboer is de Kinderombudsman, maar je mag haar ook Kinderombudsvrouw noemen. Ze is Kinderombudsman sinds 20 april 2016. De Kinderombudsman is ook een organisatie waar mensen werken. Deze mensen helpen de Kinderombudsman en beantwoorden vragen en klachten van kinderen en volwassenen.

Voor wie is de Kinderombudsman?

De Kinderombudsman is er voor kinderen en jongeren tussen de nul en achttien jaar. Je kunt bij hem terecht met vragen over kinderrechten. Vind je dat jouw kinderrechten worden geschonden? Vertel het de Kinderombudsman. Ook volwassenen mogen een klacht over kinderrechten melden bij de Kinderombudsman.