Kinderrechtentour 2018

De Kinderombudsman wil van kinderen en jongeren in Nederland weten hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Daarom gaat Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en haar team op Kinderrechtentour door Nederland. Op deze pagina vind je het laatste nieuws én foto's en filmpjes van de Kinderrechtentour.

Kijk hier voor het volledige programma.

Dag 1: de Rijdende School in Weert

De eerste stop van de Kinderrechtentour was maandag 1 oktober in het Limburgese Weert. Kinderen van kermisexploitanten die les krijgen op de Rijdende School vertelden ons hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Met als bonus en ritje in een kermisattractie!

Dag 2: Extralent Kerobei in Blerick

Op dag twee van de Kinderrechtentour waren we in het Limburgse Blerick. Hier spraken we met kinderen van Extralent Kerobei, een school voor hoogbegaafde leerlingen die vastlopen in het reguliere onderwijs. Zij vertelden ons hoe ze het vinden op deze school en wat er anders is dan de school waar ze eerst zaten.

Dag 3: naar de Tweede Kamer in Den Haag

Woensdag 3 oktober ging de Kinderombudsvrouw naar de Tweede Kamer en was er dus geen bezoek voor de Kinderrechtentour. Tijdens een hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid werd gesproken over het actieplan Verbetering Feitenonderzoek in de Jeugdbeschermingsketen. De Kinderombudsvrouw wil dat het belang van het kind centraal staat in alle besluiten in de jeugdbescherming. Lees hier meer. 

Dag 4: VSO Meerklank in Zeist

De vierde dag van de Kinderrechtentour waren we in het Utrechtse Zeist. Leerlingen van VSO Meerklank, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, vertelden ons over hun school, hun leven en over het project 'Mijn Droombaan'. In dit project hebben de leerlingen een jaar lang onderzocht  hoe zij hun toekomst zien en wat hun droombaan is. Zo kwamen oud-leerlingen vertellen over hun baan en waren er werksessies in het atelier, winkel en café van zorginstelling Abrona, 'Bij Johannes'. In de sessies werden de droombanen en de weg daar naar toe op creatieve wijze inzichtelijk gemaakt. De droombanen van de leerlingen lopen uiteen van buschauffeur tot rapper tot werken in een bijzondere taartenfabriek.

Dag 5: Huis voor Jongeren in Leeuwarden

Dag vijf van de Kinderrechtentour bracht ons naar het Friese Leeuwarden. Bij het Huis voor Jongeren van opvangorganisatie Zienn vertelden jongeren hoe het is om geen vaste plek te hebben om te wonen en van adres naar adres te moeten zwerven. Wat zij belangrijk vinden? Een dak boven je hoofd, een plek voor jezelf.

Dag 6: scoutinggroep De Zwervers in Assen

Op de zesde dag van de Kinderrechtentour waren we in Assen bij scoutinggroep De Zwervers.  Zij hebben een speciale speltak voor scouts met een verstandelijke beperking. Wat er volgens de kinderen en jongeren het leukste is aan de scouting? Je kan er jezelf zijn.

Dag 8: Amarum expertisecentrum eetstoornissen in Zutphen

De tweede week van de Kinderrechtentour startte in Zutphen. Hier vertelden jongeren die behandeld worden voor een eetstoornis wat zij belangrijk vinden. Hoe ervaren zij de hulp die ze ontvangen en wat zouden zij veranderen voor leeftijdgenoten die met eetstoornissen kampen? De jongeren worden behandeld bij Amarum expertisecentrum eetstoornissen. Zij bieden zorg aan jongeren met anorexia nervosa, boulimia nervosa of een eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven). Bij de behandeling worden de ouders intensief betrokken.

Dag 9: JoU Jongerenwerk in Utrecht

Op dag negen van de Kinderrechtentour hadden wij een bijzonder gesprek in de skybox van FC Utrecht. Hier vertelden jongeren van JoU jongerenwerk uit Utrecht wat er speelt in hun leven en wat zij nodig hebben. Wat zij belangrijk vinden? Een plek waar je je thuis voelt, met mensen waarmee je kan praten als het even niet goed gaat. 

Dag 10: de Kleinschalige Voorziening in Amsterdam

Dag tien van de Kinderrechtentour bracht ons bij de Kleinschalige Voorziening in Amsterdam. Bij deze preventieve jeugddetentie-instelling worden jongens na hun eerste of tweede delict preventief in hechtenis genomen. Ze mogen overdag naar school, stage of werk en verblijven verder in de instelling. Een mooi alternatief voor een verblijf in een Justitiële Jeugdinrichting. Dicht bij huis. Want familie is toch het belangrijkste, vertelden de jongens.

Dag 11: kinderen van veteranen in Utrecht

Op de elfde dag van de Kinderrechtentour hebben we gesproken met kinderen van veteranen die lijden aan posttraumatische stress stoornis (PTSS). Hoe is het om je vader of moeder voor langere tijd te moeten missen en wat gebeurt er het als ze weer thuiskomen en het niet goed blijkt te gaan? Het heeft een enorme impact op je eigen leven, zo vertelden de jongeren. En is er veel te weinig ondersteuning voor kinderen zoals zij.  

Dag 12: kinder- en jeugdpsychiatrieorganisatie Accare in Smilde

Op dag 12 van de Kinderrechtentour waren we in het Drentse Smilde bij kinder- en jeugdpsychiatrieorganisatie Accare. Hier vertelden kinderen en jongeren die daar verblijven hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Een paar meiden gaven een inkijkje in hun leven. En hoe naar het is als je problemen niet of laat gezien worden. Therapie kan heel zwaar zijn, maar ook nodig. Zoals een meisje het mooi verwoordde: 'Het minst leuk vind ik de therapie, dan moet je aan dingen denken waar je niet aan wil denken. Maar nu heb ik wel mijn EMDR-diploma!' Bedankt voor de gastvrijheid en de openheid!

Dag 15: jeugdopleiding ADO Den Haag

Een mooie afsluiter van de Kinderrechtentour maandagavond 15 oktober bij ADO Den Haag. Spelers van de jeugdopleiding vertelden hoe het is om een grote droom te hebben en wat je moet doen en laten om aan de top te voetballen. Het is soms wel heel druk en lastig met school, zeggen de jongens. Maar ze zouden niet anders willen. 

Vragenlijst

De Kinderombudsvrouw wil van zo veel mogelijk kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Ben je tussen de acht en de achttien jaar? Laat je dan horen via de online vragenlijst. Dit kan tot 21 oktober 2018.

Kinderrechtentour 2018

De Kinderrechtentour is van maandag 1 tot en met maandag 15 oktober 2018. Tijdens de tour reist de Kinderombudsvrouw met haar team het land door. Elke dag spreekt ze een andere groep kinderen en jongeren. Van jonge topsporters tot jongeren die op straat leven en van kinderen van militairen tot jongeren die kampen met een eetstoornis.

Met de verhalen, ervaringen en meningen wil de Kinderombudsvrouw kinderen en jongeren een stem geven in haar werk en problemen aankaarten bij de verantwoordelijke partijen. De resultaten uit de vragenlijst en de gesprekken tijdens de Kinderrechtentour worden op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, gepresenteerd.