Heb je een vraag?

De Kinderombudsman wil je graag helpen. Misschien staat je vraag al in de lijst hieronder. Staat je vraag er niet bij? Of heb je advies nodig? Neem dan contact op met de Kinderombudsman. 

Wat doet de Kinderombudsman?

De Kinderombudsman beschermt de rechten van kinderen en jongeren. Hij controleert of de overheid de kinderrechten in Nederland naleeft. Hij let ook op scholen, kinderopvang, jeugdzorginstanties en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman begint een onderzoek als hij klachten krijgt of als hij iets ontdekt over schending van de kinderrechten. De Kinderombudsman geeft advies aan de overheid of aan organisaties over hoe de kinderrechten beter kunnen worden beschermd. Hij kan ook jou advies geven over hoe je zelf voor je rechten op kunt komen.

Wie is de Kinderombudsman?

Margrite Kalverboer is de Kinderombudsman, maar je mag haar ook Kinderombudsvrouw noemen. Ze is Kinderombudsman sinds 20 april 2016. De Kinderombudsman is ook een organisatie waar mensen werken. Deze mensen helpen de Kinderombudsman en beantwoorden vragen en klachten van kinderen en volwassenen.

Waarom is het belangrijk dat er een Kinderombudsman is?

Kinderen kunnen door hun leeftijd niet altijd goed voor hun rechten opkomen. De Kinderombudsman helpt kinderen om voor hun rechten op te komen, als die worden geschonden.

Waarvoor kan ik bij de Kinderombudsman terecht?

Je kunt bij de Kinderombudsman terecht met:

  • al jouw vragen over jouw rechten;
  • Een klacht. Dit kan als je vindt dat de overheid of organisaties in de gezondheidszorg, kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs zich niet houden aan de rechten van kinderen.
  • Als jij vindt dat jouw rechten in de knel zitten. 

Wie kan bij de Kinderombudsman een klacht indienen?

Iedereen die vindt dat kinderrechten worden geschonden, kan terecht bij de Kinderombudsman. Kinderen en volwassenen! 

Hoe kan ik een vraag stellen?

Je kunt de Kinderombudsman bellen, een brief schrijven of mailen. Hoe je dat kunt doen, lees je op de contactpagina.

Wat doet de Kinderombudsman met mijn vraag?

De Kinderombudsman wil je graag helpen. Hij kijkt of hij je vraag kan beantwoorden en of je misschien een officiële klacht in kunt dienen. De Kinderombudsman beantwoordt je vraag of zoekt het antwoord voor je op. Het kan ook zijn dat de Kinderombudsman het antwoord op je vraag niet heeft, omdat hij niet over dat onderwerp gaat. Dan wordt je doorverwezen naar de organisatie die jou wel kan helpen.

Wie geeft antwoord op mijn vraag?

De Kinderombudsman is ook een organisatie met medewerkers. Zij ondersteunen de Kinderombudsman en helpen hem met onderzoeken en met het vertellen over kinderrechten. Ook beantwoorden ze jouw vragen aan de telefoon of per mail.