Heb je een vraag?

De Kinderombudsman wil je graag helpen. Misschien staat je vraag al in de lijst hieronder. Staat je vraag er niet bij? Of heb je persoonlijk advies nodig? Neem dan contact op met de Kinderombudsman.

 

Wie is de Kinderombudsman?

Margrite Kalverboer is de Kinderombudsman, maar je mag haar ook Kinderombudsvrouw noemen. Ze is Kinderombudsman sinds april 2016. De Kinderombudsman is ook een organisatie waar mensen werken. Deze mensen helpen de Kinderombudsman en beantwoorden vragen en klachten van kinderen en volwassenen.

Wat doet de Kinderombudsman?

De Kinderombudsman beschermt de rechten van kinderen en jongeren. Hij controleert of de overheid, de kinderrechten in Nederland naleeft. Hij let ook op scholen, kinderopvang, jeugdzorginstanties en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman begint een onderzoek als hij klachten krijgt of als hij iets ontdekt over schending van de kinderrechten. De Kinderombudsman geeft advies aan de overheid of aan organisaties over hoe de kinderrechten beter kunnen worden beschermd. Hij kan ook jou advies geven, over hoe je zelf voor je rechten op kunt komen.

 

Waarom is het belangrijk dat er een Kinderombudsman is?

Kinderen en jongeren hebben een speciale positie. Dat komt door hun leeftijd en doordat ze vaak niet goed voor hun rechten kunnen opkomen. Ze hebben weinig te zeggen over beslissingen over hun leven. En ze kunnen vaak zelf niet naar een rechter stappen. De Kinderombudsman helpt kinderen om voor hun rechten op te komen.

Waarvoor kun je bij de Kinderombudsman terecht?

Je kunt bij de Kinderombudsman terecht met:
• je vragen over de rechten van kinderen of de kinderombudsman.
• een klacht. Dit kan als je vindt dat de overheid of organisaties in de gezondheidszorg, kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs zich niet houdt aan de rechten van kinderen.
• Als je denkt dat jouw rechten worden geschonden en je hulp nodig hebt.

 

Wanneer kun je een klacht indienen bij de Kinderombudsman?

Je kunt een klacht indienen als je vindt dat kinderrechten uit het Kinderrechtenverdrag worden geschonden. Die moet gaan over de overheid of over organisaties in de jeugdzorg, de kinderopvang, het onderwijs en de gezondheidszorg. De klacht moet gaan over kinderen jonger dan 18. Ook mag de gebeurtenis waar de klacht over gaat niet langer dan een jaar geleden zijn. Het is belangrijk dat je eerst hebt geklaagd bij de organisatie zelf. Kun je geen klacht indienen bij de organisatie? Of ben je niet tevreden met het antwoord? Dan kun je terecht bij de Kinderombudsman.

 

Wie kan bij de Kinderombudsman een klacht indienen?

Iedereen die vindt dat kinderrechten worden geschonden kan terecht bij de Kinderombudsman. Of je nou kind, jongere of volwassene bent.

 

Wat doet de Kinderombudsman met een klacht?

Als je klacht binnenkomt, kijkt de Kinderombudsman eerst of hij die in behandeling kan nemen. Hiervoor moet je klacht voldoen aan een aantal voorwaarden. Als je klacht aan de voorwaarden voldoet, beslist de Kinderombudsman wat hij gaat doen. Hij kan meteen ingrijpen door op te bellen of een bezoek te brengen aan de organisatie. Maar hij kan ook een onderzoek beginnen en een rapport schrijven. De Kinderombudsman laat je altijd weten wat hij met je klacht doet. Het kan ook dat hij jou vertelt wat je zelf het beste kunt doen.

 

Hoe kan ik een vraag stellen?

Je kunt bellen of e-mailen met de Kinderombudsman. Zorg dat je altijd je naam zegt en je telefoonnummer of e-mailadres opgeeft.

 

Wat doet de Kinderombudsman met jouw vraag?

De Kinderombudsman wil je graag helpen. Hij kijkt of hij je vraag kan beantwoorden en of je misschien een officiele klacht in kunt dienen. De Kinderombudsman beantwoordt je vraag of zoekt het antwoord voor je op. Het kan ook zijn dat de Kinderombudsman het antwoord op je vraag niet heeft, omdat hij niet over dat onderwerp gaat. Dan wordt je doorverwezen naar de organisatie die jou wel kan helpen.

 

Wat gebeurt er met de adviezen van de Kinderombudsman?

De organisaties waarover signalen of klachten bij de Kinderombudsman binnenkomen, zijn niet verplicht om de adviezen van de Kinderombudsman op te volgen. De Kinderombudsman is nu eenmaal geen rechter. Hij kan organisaties niet dwingen te veranderen.