Nederland wordt voorzitter Europese kinderrechtenkoepel

24 okt 2014

De Nederlandse Kinderombudsman wordt per 1 oktober 2015 voorzitter van de Europese koepel van Kinderrechtencommissarissen (ENOC). Dat hebben de leden van deze koepel, bestaande uit 42 Kinderrechtencommissarissen uit 32 landen, vandaag unaniem besloten.

Dit besluit werd genomen tijdens de jaarlijkse conferentie, die deze week plaatsvond in het Schotse Edinburgh. De huidige voorzitter is Tam Baillie, de Schotse commissaris voor de rechten van het kind.

Kinderombudsman Marc Dullaert over het aanstaand voorzitterschap: "Zeker nu de Europese Unie richting 2020 met haar strategie ambitieuze, structurele hervormingen in gang wil zetten, biedt dit voorzitterschap de mogelijkheid om de rechten van kinderen permanent onder de aandacht te brengen."

Het Nederlands voorzitterschap start met een internationale conferentie in Nederland. Naast zijn rol als voorzitter van deze Europese koepel, blijft de Kinderombudsman zich inzetten voor de rechten van kinderen in Nederland.

VN Kinderrechtenverdrag

ENOC is de Europese koepel die zich inzet voor de bevordering en bescherming van de rechten van kinderen, zoals geformuleerd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Zij verbindt 42 Europese Kinderrechtencommissarissen uit 32 landen. Deze commissarissen zijn aangesteld door hun parlement of regering. De ENOC is gevestigd in Straatsburg.

Kijk voor meer informatie over de Europese koepel van Kinderrechtencommissarissen op de website.