Resultaten Kinderrechtentour feestelijk gepresenteerd

13 dec 2016

De Kinderombudsman heeft vandaag de resultaten van de Kinderrechtentour gepresenteerd. Thema van deze feestelijke middag was Echte aandacht voor kinderen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ging met jongeren in gesprek over belangrijke thema's die tijdens de Kinderrechtentour aan bod zijn gekomen: meepraten en meedoen, goed in je vel zitten, kansen krijgen en opgroeien in Caribisch Nederland.

Margrite Kalverboer startte in september een Kinderrechtentour door Nederland. Ze sprak met honderden kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden. Ook vroeg zij hen met welke onderwerpen zij vinden dat de Kinderombudsman aan de slag moet. De tour trok onder andere langs scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden meer dan 2000 kinderen een online vragenlijst in.

De Kinderombudsvrouw vertelde in een vraaggesprek met Kinderrcorrespondent Taco Rietveld over de momenten die haar het meeste zijn bijgebleven tijdens de tour, de kinderen die ze heeft gesproken en de mooie verhalen die ze heeft gehoord. Ruim honderd mensen bezochten de presentatie van de resultaten van de Kinderrechtentour in de Glazen Zaal in Den Haag.  Ook waren er tientallen jongeren aanwezig.  Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken schoof ook aan om met kinderen te praten over opgroeien in armoede.

Resultaten tour

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer concludeert na afloop van haar kinderrechtentour dat kinderen en jongeren vooral échte aandacht willen van de mensen om hen heen. Van ouders, familie en vrienden, maar ook van professionals. Kinderen benoemen dat professionals vaak een gebrek hebben aan tijd of interesse, een te grote focus op wat er in het dossier staat of kinderen en jongeren niet op hun niveau aanspreken. 

Een ander belangrijk thema: Veel kinderen en jongeren willen dat de Kinderombudsman de situatie op school aanpakt. Ze ervaren een te hoge werkdruk, ook willen ze meer hulp bij schoolzaken en een breder vakkenaanbod.  Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer geeft gehoor aan deze wens van kinderen en jongeren en zet dit onderwerp hoog op haar agenda. Ze wil nader onderzoeken waar het probleem van de hoge werkdruk nu precies zit en dit aan te kaarten bij politici, beleidsmakers en professionals in het onderwijs.

Meer weten over de resultaten van de Kinderrechtentour?

Het rapport met de resultaten van de Kinderrechtentour vind je hier. Wil je nog een terugkijken naar de Kinderrechtentour. Dat kan via ons youtube-kanaal.