Rapport n.a.v. klacht over sociale veiligheid en pesten op een basisschool

28 okt 2015

De Kinderombudsman heeft een onderzoek gedaan naar aanleiding van een klacht over de sociale veiligheid op een school, pesten en een AMK melding door de basisschool.

De moeder van Timor heeft drie klachten voorgelegd bij de Kinderombudsman: zij vindt dat de basisschool van Timor niet heeft gezorgd voor sociale veiligheid op school, niet adequaat heeft opgetreden tegen pestgedrag tegen haar zoon en ten onrechte een AMK-melding heeft gedaan toen zij Timor thuis hield vanwege de onveiligheid op school.

De Kinderombudsman heeft deze klachten onderzocht en heeft de basisschool vragen gesteld. Ook heeft de Kinderombudsman het (voormalige) AMK en de Inspectie van het Onderwijs vragen gesteld over deze zaak en hun werkwijze in het algemeen bij signalen dat het op een school onveilig is.

Op basis van het onderzoek vindt de Kinderombudsman klacht 1 terecht, klacht 2 onterecht en klacht 3 terecht. De Kinderombudsman doet met het oog op de toekomst nog een aanbeveling aan scholen, Veilig Thuis en de Inspectie van het Onderwijs, zodat ieder kind een onbezorgde schooltijd heeft, die in het teken staat van ontwikkelen, ontdekken en leren.

Dowload Rapport KOM2015.018