Jeugdzorg

Kinderen hebben recht op de best mogelijke zorg. De gemeente waar je woont moet zorgen dat er bij problemen snel wordt ingegrepen en dat je hulp krijg die past bij jou en je situatie.

 

Onderwijs

Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Toch kan het lastig zijn om een school te vinden die bij je past. Bijvoorbeeld doordat je speciaal onderwijs of extra hulp nodig hebt. Ook kan het zijn dat je problemen hebt met je school. Gelukkig zijn er veel instanties die je kunnen helpen.

Gezondheidszorg

Kinderen hebben het recht om zo gezond mogelijk op te groeien. Raak je gewond of word je ziek? Dan is de overheid verplicht om ervoor te zorgen dat je een passende behandeling kunt krijgen.

 

Jouw stem telt!

Kinderen hebben het recht om te participeren. Dat betekent dat je mag meepraten en meebeslissen over dingen die belangrijk zijn voor jou.

Nieuw in Nederland

Ben jij naar Nederland gekomen om er te wonen, bijvoorbeeld omdat je ouders hier gaan werken of omdat je moest vluchten uit je eigen land? Dan heb je recht op bescherming en ondersteuning, ook als nog niet zeker is of je hier kunt blijven.

Pesten

Ieder kind heeft het recht om veilig op te groeien en beschermd te worden tegen pesten. Of je nou wordt buitengesloten, uitgescholden of zelfs geslagen. Helaas komt pesten veel voor op scholen, maar ook op straat en online. Bijvoorbeeld via sociale media als WhatsApp, Snapchat, Instagram of Facebook.

Scheidingen en daarna

Gaan je ouders scheiden of uit elkaar? Dan verandert er veel. Ze moeten nieuwe afspraken met elkaar maken. Ook over de zorg voor jou. Bijvoorbeeld over je opvoeding en bij wie je gaat wonen. Soms gaat het maken van die afspraken moeilijk, vooral als je ouders ruzie hebben. Als kind mag je aangeven wat je van die afspraken vindt.

Kindermishandeling

Kinderen hebben een veilige omgeving nodig om op te groeien. Helaas is dit niet altijd het geval. Jaarlijks zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen ouders of andere familieleden. Dat is dus in iedere schoolklas gemiddeld één kind.

Armoede

Alle kinderen hebben recht op gelijke kansen: een omgeving waarin je genoeg eten en drinken krijgt, kleding, en een dak boven je hoofd. Je ouders moeten hiervoor zorgen. Kunnen ze dat niet, omdat ze niet genoeg geld hebben? Dan zorgt de overheid dat je hulp krijgt.

Woon je in Caribisch Nederland?

Wij beschermen de rechten van kinderen en jongeren in Nederland. Je kunt ons dus ook om hulp vragen, als je op Bonaire, Sint Eustatius of Saba woont.

Politie en Justitie

Alle kinderen die ervan worden verdacht iets strafbaars te hebben gedaan, hebben recht op een juiste behandeling van agenten, medewerkers van het Openbaar Ministerie en rechters. Dat betekent dat ze met je moeten omgaan op een manier die past bij je leeftijd.

 

TOCH NOG EEN VRAAG? NEEM PERSOONLIJK CONTACT OP

Bel gratis
 

Bel van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur naar 0800 – 876 54 32 (gratis). Je krijgt dan iemand van de Kinderombudsman aan de telefoon. Wij doen ons best om je verder te helpen en kijken wat we voor je kunnen doen. 

Stuur een e-mail naar:
 

ombudswerk@dekinderombudsman.nl

Je mag ook anoniem blijven en een andere naam of deel van je naam opgeven. Je kan ook documenten meesturen.

Vul ons contactformulier in

Schrijf een brief


de Kinderombudsman
Antwoordnummer 10870
2501 WB Den Haag

Een postzegel is niet nodig. Vergeet niet je (e-mail)adres of telefoonnummer te vermelden.