Op dit moment is het natuurlijk een beetje een rare situatie omdat je helemaal niet naar school gaat door de Corona-maatregelen. Maar hiervoor deed je dat wel en hierna doe je dat ook weer. Hierover gaat deze vragenlijst: over hoe het is op school en hoe jij de extra hulp ervaart!

Vul jij onze vragenlijst in? Maak kans op een kadobon!

We verloten 20 kadobonnen onder alle kinderen die onze vragenlijst invullen. Hiervoor kun je in de vragenlijst je mailadres achterlaten. Alleen wij weten wie je bent zodat we de loting kunnen doen. Daarna zullen we alle emailadressen weer wissen. Verder blijf je in dit onderzoek sowieso helemaal anoniem! Dat betekent dat in het onderzoek geen persoonlijke gegevens van jou terecht komen. 

Ga naar de vragenlijst (externe link)

Vind je een vragenlijst saai of moeilijk en lijkt een telefonisch interview jou leuker?

Dan kunnen we ook met je bellen. Vertel ons aan de telefoon jouw antwoorden en wij schrijven deze voor je op. Als je liever een interview doet kun je ons mailen via onderzoek@dekinderombudsman.nl. Vertel erbij hoe oud je bent en op wat voor soort school je zit, bijvoorbeeld een gewone basis- of middelbare school of een school voor speciaal onderwijs. Ook voor de interviews geldt dat je anoniem blijft. In het onderzoek komen geen persoonlijke gegevens van jou terecht! Dat betekent bijvoorbeeld dat jouw naam en die van jouw school niet in het onderzoek terecht komen.

Ga jij al een (lange) tijd niet naar school en wil je jouw verhaal met ons delen?

Dan doen we ook graag een telefonisch interview met jou. Voor ons onderzoek zijn we op zoek naar een aantal 'thuiszitters'. Dat wil zeggen, kinderen en jongeren die om allerlei redenen helaas uitgevallen zijn en al een tijd niet naar school gaan. Wij vragen ook jullie om je ervaring met ons te delen! We willen graag weten wat jij nodig hebt om weer onderwijs te kunnen volgen. Op dit moment zitten natuurlijk heel veel kinderen en jongeren thuis vanwege de coronamaatregelen. Daarover gaat ons onderzoek niet. Wij zoeken kinderen en jongeren die ook voor Corona al niet meer naar school gingen .en hierover met ons willen praten.

Wat doen we met jouw antwoorden?

Je vraagt je misschien af waar onze vragenlijst en de interviews voor bedoeld zijn. En wat we doen met jouw antwoorden. We gebruiken jouw antwoorden voor ons onderzoek over passend onderwijs. Passend onderwijs betekent dat ieder kind een goede plek krijgt op school en extra hulp krijgt als dat nodig is.

Wat jij en andere kinderen ons vertellen via deze vragenlijst schrijven we op in een rapport. Die sturen we op naar de minister van Onderwijs en de Tweede Kamer. We willen dat zij het rapport lezen en leren of er iets moet veranderen om school (nog) beter voor jullie te maken. De minister kan jullie ideeën en oplossingen dan meenemen als hij met veranderingen in het passend onderwijs aan de slag gaat. We vinden het belangrijk dat kinderen ook een stem hebben als er veranderingen in het passend onderwijs komen.

Over het onderzoek van de Kinderombudsman

Het team van de Kinderombudsman doet onderzoek naar passend onderwijs. In 2014 is de wet passend onderwijs ingevoerd die zegt dat alle kinderen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs moeten krijgen. Kinderen en jongeren met een beperking of extra ondersteuningsbehoefte hebben op school vaak extra hulp nodig zodat zij dezelfde kansen krijgen als andere kinderen.  Uit verschillende onderzoeken weten we dat deze extra ondersteuning soms niet goed lukt. En kinderen niet de hulp krijgen die zij nodig hebben.  Soms zitten kinderen op school zonder extra ondersteuning. Of de ondersteuning past niet bij wat zij nodig hebben. Soms gebeurt het hierdoor ook dat kinderen helemaal niet meer naar school kunnen gaan.  Met dit rapport wil de Kinderombudsman  de ervaringen van kinderen zelf met passend onderwijs voor het voetlicht brengen. Wat vertelt hun ervaring ons over wat er goed gaat en wat er beter zou moeten in het passend onderwijs?

Vul nu de vragenlijst in

We verloten 20 kadobonnen onder alle kinderen die onze vragenlijst invullen. Hiervoor kun je in de vragenlijst je mailadres achterlaten. Alvast bedankt voor het invullen!

Ga meteen naar de vragenlijst (externe link)