Deze folder helpt je bij de voorbereiding op het gesprek met de volwassene die het besluit over jou neemt.

Bekijk folder voor kinderen

In de folder vind je informatie over waarom het belangrijk is dat je je mening geeft. Ook helpen we je met de voorbereiding van een gesprek. Zo hebben we een paar voorbeeldvragen opgeschreven. Die kan je beantwoorden en meenemen naar het gesprek. Aan het eind van een gesprek is het belangrijk om te kijken hoe het ging. Met behulp van onze checklijst kan jij bepalen of je alles hebt kunnen zeggen wat belangrijk is voor jou.

Bekijk checklijst voor kinderen

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt? Kijk op onze pagina over kinderrechten.

Weet je niet zo goed wat we bedoelen met beslissingen over jouw leven? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je opgeschreven.

Belangrijk bij beslissingen

Dit zijn voorbeelden van beslissingen die over jou genomen worden:

  • Je ouders gaan scheiden en er wordt besloten bij wie en waar je gaat wonen.
  • Het gaat niet goed met je, en je hebt (medische) zorg of hulp nodig.
  • Het is thuis niet veilig en er wordt besloten of je in een pleeggezin, gezinshuis of groep moet wonen.
  • Je heb iets strafbaars gedaan en er wordt besloten wat voor straf je krijgt.
  • Je moet van school wisselen en er wordt besloten welke school bij jou past.
  • Je bent een vluchteling en er wordt besloten of je in Nederland kan blijven of niet.

Belangrijke momenten bij een besluit

Wanneer er een beslissing over jouw leven wordt genomen, gebeurt er veel. Hieronder nemen we je mee in de verschillende momenten.

1

Voorbereiding op het gesprek

De volwassene die het besluit neemt, moet zoveel mogelijk over jou weten. Daarom is het belangrijk dat je je goed voor­bereidt. Voorbeeldvragen kunnen je daarbij helpen. Deze staan op pagina 7 en 8 van de folder.

 

Meer informatie over

Voorbereiding op het gesprek

Minder informatie over

Voorbereiding op het gesprek

2

Aan het einde van het gesprek

Aan het einde van het gesprek is het belangrijk om samen te kijken hoe het ging. Was het een fijn gesprek? Was de plek veilig? Heeft de volwassene goed begrepen wat voor jou belangrijk is? Is duidelijk wat jij het beste besluit vindt?

Onze checklijst ' Het beste besluit voor jou, een snelle check!’ kan je helpen om antwoord te geven op deze vragen. Bekijk de checklijst en vul hem gelijk in.

Meer informatie over

Aan het einde van het gesprek

Minder informatie over

Aan het einde van het gesprek

3

Het besluit is genomen

Het besluit moet aan jou worden uitgelegd. Ook moet worden verteld hoe er rekening is gehouden met jouw mening. Snap je het niet? Vraag om extra uitleg. Het is fijn als het besluit voor jou op papier staat. Dan kun je het later nog eens teruglezen.

Ben je het niet eens met het besluit of heb je vragen? Vraag hulp van een volwassene die je vertrouwt. Of ga naar een kinder- en jongerenrechtswinkel bij jou in de buurt. Je kunt ook contact opnemen met de Kinderombudsman. Bel gratis tussen 12:00 en 17:00 naar 0800 - 876 54 32 of stuur een e-mail naar ombudswerk@kinderombudsman.nl.

Meer informatie over

Het besluit is genomen

Minder informatie over

Het besluit is genomen

Docent is in gesprek met leerlingen

Kom je er (samen) niet uit? Of heb je nog andere vragen?

Neem dan contact op met de Kinderombudsman. Wij denken graag met je mee! Bel gratis tussen 12:00 en 17:00 naar 0800 - 876 54 32 of stuur een e-mail naar ombudswerk@kinderombudsman.nl.

Folder voor professionals

Voor professionals is de folder ‘In 4 stappen naar het beste besluit voor het kind’ beschikbaar. De stappen helpen professionals bij het nemen van een goed afgewogen besluit. In de folder staat ook informatie die helpt bij de voorbereiding van het gesprek met een kind.

De checklijst voor kinderen is ook handig voor professionals. De checklijst bestaat uit vragen waarmee kinderen kunnen controleren of er bij het nemen van een besluit voldoende rekening wordt gehouden met wat zij belangrijk vinden. Professionals kunnen de checklijst gebruiken om te controleren of ze iets zijn vergeten.